mockup-klein

TRENDRAPPORT – De logistieke professional van de toekomst

Met Logistiek Leren Zonder Grenzen willen we logistieke experts van de toekomst klaarstomen. Waarom? Zowel Belgisch- als Nederlands-Limburg zijn Europese logistieke hotspots met gigantisch potentieel. Maar ook met uiteenlopende uitdagingen.

De eerste stap in dit project is daarom een grondige analyse maken van de noden bij bedrijven én onderzoeken welke ontwikkelingen & nieuwe technologieën de komende jaren een belangrijke impact in het logistieke bedrijfsleven zullen hebben. Vervolgens onderzoeken we hoe dit de kennis en competenties van (toekomstige) medewerkers zal veranderen.

De antwoorden hierop vind je in ons trendrapport. In totaal brachten we 37 concepten en technologieën in kaart, maar daarnaast is er ook een belangrijke focus op gevraagde skills van een ‘de logistieke professional van de toekomst’.

Vanaf het najaar 2020 worden interactieve webinars en virtual classrooms gelanceerd rond deze innovaties, trends en competenties van de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan artificiële intelligentie, big data, internet of things of automatisering, maar evengoed aan soft skills zoals people management, flexibiliteit en probleemoplossend vermogen.

Zowel studenten, logistieke professionals, werkenden die zich willen omscholen, werkzoekenden en docenten uit het middelbaar onderwijs kunnen deze digitale lessen volledig gratis volgen. Aan het einde organiseren we student challenges, college tours en bedrijfsstages. De betrokken bedrijven zullen onderling kennis en expertise uitwisselen. Zo krijgen we een inspirerende en innovatieve samenwerking tussen al deze verschillende doelgroepen.

Om dit ambitieuze project tot slot te realiseren, slaan heel wat partners de handen in elkaar. De hogescholen PXL (Hasselt) en Fontys (Venlo) staan aan het roer en werken nauw samen met ELC Limburg, KennisDC Logistiek, Voka – KvK Limburg en POM Limburg. Bovendien doet ook het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, onder de noemer van Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, haar duit in het zakje. Net als beide Limburgse provincies. Samen willen we de hele logistieke sector een stevige duw in de rug geven.

Deel dit artikel