B73A7486 (1)

Startschot voor innovatief opleidingsprogramma voor logistieke experts

De logistieke sector in Nederlands- en Belgisch-Limburg boomt, maar heeft het tegelijk zwaar om het juiste personeel te vinden. Het resultaat? Zo’n 1.100 openstaande vacatures voor hogeropgeleide profielen. Bovendien zijn de gewenste competenties van vandaag helemaal anders dan die van morgen. Met een innovatief én grensoverschrijdend opleidingsprogramma wil ‘Logistiek Leren Zonder Grenzen’ niet alleen meer, maar ook toekomstproof logistieke experts klaarstomen.

Vorig jaar telde Belgisch-Limburg gemiddeld 400 logistieke vacatures op bachelor niveau. In Nederlands-Limburg stonden 500 soortgelijke jobs open. Beide regio’s zijn Europese logistieke hotspots, maar kampen met een mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. “Er is niet alleen nood aan meer, maar ook beter opgeleide medewerkers die klaar zijn voor de innovaties die in razendsnel tempo op de bedrijven afkomen. Met Logistiek Leren Zonder Grenzen willen we logistieke experts van de toekomst klaarstomen”, opent Tom Vandeput, gedeputeerde van Economie, Innovatie, Industrieterreinen, Europese aangelegenheden en Personeelsbeleidprovincie Limburg (BE).

Innovatief opleidingsprogramma

Na een grondige analyse naar de noden bij bedrijven zal Logistiek Leren Zonder Grenzen vanaf het najaar 2020 interactieve webinars en virtual classrooms lanceren rond innovaties, trends en competenties van de toekomst. “Denk bijvoorbeeld aan artificiële intelligentie, big data, internet of things of automatisering, maar evengoed aan soft skills zoals people management, flexibiliteit en probleemoplossend vermogen”, vertellen Carla Vreys en Danny Jonker van respectievelijk hogeschool PXL en Fontys.

“Zowel studenten, logistieke professionals, werkenden die zich willen omscholen, werkzoekenden en docenten uit het middelbaar onderwijs kunnen deze digitale lessen volledig gratis volgen. Aan het einde organiseren we student challenges, college tours en bedrijfsstages. De betrokken bedrijven zullen onderling kennis en expertise uitwisselen. Zo krijgen we een inspirerende en innovatieve samenwerking tussen al deze verschillende doelgroepen”.

Over de grenzen samenwerken

Om dit ambitieuze project te realiseren, slaan heel wat partners de handen in elkaar. De hogescholen PXL (Hasselt) en Fontys (Venlo) staan aan het roer en werken nauw samen met ELC Limburg, KennisDC Logistiek, Voka – KvK Limburg en POM Limburg. Bovendien doet ook het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, onder de noemer van Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, haar duit in het zakje. Net als beide Limburgse provincies. “Samen willen we de hele logistieke sector een stevige duw in de rug geven”, besluiten alle projectpartners.

Deel dit artikel